Общо 81 са заразените в България с коронавирус, съобщи шефът на

...
Общо 81 са заразените в България с коронавирус, съобщи шефът на
Коментари Харесай

Заразените с коронавирус в България се увеличиха до 81 души

Общо 81 са инфектираните в България с ковид, съобщи шефът на националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Вчера случаите бяха 62, т.е за през днешния ден новите са 19, което е най-голямото нарастване до момента от 8-ми март, когато бяха открити първите инфектирани. Сутринта бе обявено за 5 нови случаи.

" Имаме разширение. Вече има доказан случай в Ловеч, в Перник - 2-ма, главно са в София, както и в Плевен, Габрово, в Лом - 1, в Благоевград се потвърдиха 2 случая ", заключи той. В Софиямед към този момент има пациент с ковид, който е с едностранна пневмония. Двама заболели има и във Варна. Пробите, които са обработени, са над 250. " От Стара Загора още нямаме информация ", добави Мутафчийски.

Бизнесменът Кирил Домусчиев публично призна, че откакто се е тествал за ковид, резултатът се оказал позитивен.  " Скъпи другари, след първичен негативен тест за covid-19, само че почувствано следващо неразположение, направих следващ тест, който се оказа позитивен. Спазвайки всички наложени условия за карантина, съм изолиран и сега се церя. Благодаря на здравните експерти, които поставят грижи за мен! Вярвам, че скоро ще бъда здрав и ще съм още веднъж с Вас! Пазете се, спазвайте всички правила, само че не се опасявайте! Ще преборим и този вирус ", написа той в персоналния си фейсбук профил.

По-рано Би Ти Ви заяви за първия регистриран случай на болен от ковид в Троян - той е ски преподавател в Банско , който сега е настанен в инфекциозното поделение в болничното заведение в Ловеч. " Не ми се вярваше, че ще би трябвало да го напиша, само че се случи. Има регистриран троянец с Коронавирус 19. Стана както не сме го очаквали – млад троянец, работещ другаде в страната. Контактните ни съграждани са открити и карантинирани  ", удостовери и кметът на Троян Донка Михайлова във фейсбук. " Оперативният щаб, който завърши одеве, реши да наложи строги ограничения. Какво ще се случи от тук нататък зависи от нас. Ние, троянци, сме твърдо племе. В сложни моменти се оправяме. Вярвам, че ще се оправим и в този момент, без значение от цената. Всъщност от тук нататък цената е една – човешкото здраве и човешкия живот. Цена, в името на която, си заслужава всичко ", написа още тя.

По непотвърдена информация на Би Ти Ви има и втори инфектиран, само че неговата проба не е подготвена. Той е на 18 година, пристигнал си е от Чехия, където е бил под 14-дневна карантина, само че е развил признаците по-късно, в България.

Ген. Мутафчийски ще предложи прецизиране на ограниченията, с цел да се спре епидемията.

”Рано сутринта имахме среща с премиера и обсъдихме подхванатите досега ограничения, които досега множеството хора съблюдават. Въпреки това обстановката от последните дни с опашките пред магазини ни принуждават да предложим на премиера да се вземат спомагателни рестриктивни ограничения, а точно - повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства . При скупчване на опашки пред питателните магазини хората би трябвало да бъдат на най-малко два метра един от различен , и при прецизно съблюдаване на ограниченията вътре в самите магазини ", съобщи ген. Мутафчийски на утринния брифинг. „ Това не се отнася за промишлените предприятия - там има специфични ограничения. Например, ВМА работи на дву-и три-екипен принцип – има екипи разполагаем, само че те са на повикване от у дома, и където е допустимо на отдалечена работа. За интервал от една седмица се сменят екипите, като при демонстрация на болест целият екип се слага под карантина. И без това има възбрана за планов банкет, за женски и детски съвещания, и така нататък “, добави той.

Централният действен щаб обмисля и ограничения за компаниите за кетъринг, които подготвят и доставят прясна храна, както и нови ограничения при доставките на храни и артикули с тирове от други страни. Предложението на щаба е идващите български водачи на тирове, които разтоварят стоката си у нас и нямат други следващи курсове, да бъдат сложени под 14-дневна карантина. Следващият премислян вид е водач на ТИР, който идва, разтоварва и поема идващ курс, да се подлага на цялостна обществена изолираност, и да може да поеме идващ курс при цялостно здраве. При третия вид, в случай че водачът е чужденец, би трябвало да напусне страната най-късно до 12 часа.

Междувременно стана ясно, че двама жители на Израел са инфектирани с ковид, откакто са били на ски у нас. Случаите са доказани при започване на март, когато те са се завърнали от България. Това са съобщили пред Би Ти Ви от Консулството на Израел у нас. Двамата жители на Израел са били в разнообразни групи в един от зимните ни курорти. Резултатите им са станали ясни след наложителната им 2-седмична карантина. За тях ген. Венцислав Мутафчийски разяснява, че извънредно подробно е проследен пътят им в България. На въпрос къде са били, той отговори: „ Където и да са били, е открито “. По информация на Би Ти Ви единият човек си е тръгнал с полет от София, а другият - с полет от Пловдив. Телевизията заяви за 30-годишна жена от Израел, която е кацнала у нас на 4-ти март в Пловдив и дружно с още 16 души е отпътувала на ски в Банско. За Израел тя си е отпътувала на 9-и март, като по време на престоя си у нас не е имала клинични прояви на ковид. По информация на Би Ти Ви са взети проби от три дами, които са придружавали въпросната жена у нас, чиито резултати се чакат през днешния ден.

Информацията за младата жена, свалена от рейс, и майката с двете деца, от които едно на 4 години и с температура, бе доказана от Мутафчийски. Младата жена е в Министерство на вътрешните работи болница, а другите са в Инфекциозна и се чакат през днешния ден резултатите им.

" Сега " напомня, че през вчерашния ден, понеделник, пробите на още 11 души се оказаха позитивни, с което броят на потвърдено инфектираните с ковид в България се усили от 51 на общо 62-ма . " Както виждате цифрата пораства, постепенно, само че пораства ", разяснява тогава ген. Мутафчийски. По думите му във ВМА има 10 пациенти, в " Пирогов " - двама, в " Александровска "  болница - двама, в Габрово - също двама и в Плевен - четирима. В Белодробната болница пациентите са оставени за домашна карантина.

Сред доказаните през вчерашния ден случаи бе този на 9-годишно дете от Англия , чийто чичо, британски жител, преди да пристигна у нас на ски отмора в Банско, е бил контактен със сестра си, която е била болна от ковид. Случаят бе посочен като образец за " висша безнаказаност " от ген. Мутафчийски. В резултат зимните ни курорти Банско, Пампорово и Боровец бяха затворени. Приключи и зимният сезон на Витоша.

В неделя бе обявено за изключително очевиден случая с 47-годишния варненец, пътувал до Бергамо и Барселона, след което се прибира в София със аероплан и оттова взема трен за Варна. Заради това държание БДЖ сложи под карантина вагони и личен състав на влака. От болните има два по-тежки случая, като с най-голямо внимание се следи 8 0-годишна пациентка с инсулт в " Пирогов " . Там предходната нощ е призната и една от записаните, която е била до момента на домашно лекуване - гражданка на Северна Македония, която е изпаднала в суматоха. Сред инфектираните е и български жител с непрекъснато местопребиваване в Сингапур - мъж на 53 години, който е обитавал във Франция меж ду 10 и 12 март, а след завръщането си в Сингапур е тестван и на 15 март е доказана болестта му с COVID-19. Вече е ясно, че това е известният икономист Илиян Михов, ректор на бизнес учебното заведение INSEAD. Той е подложен под карантина в болница.

За ковид са изследвани и министър председателят, и всички членове на Оперативния щаб, стана ясно още през вчерашния ден. " Проби са им взимани в четири следващи дни, като всички те са негативни ", заяви вирусологът доктор Гоцева.

Вчера, здравният министър подписа заповед с нови ограничавания за идващите от тежко наранени от вируса страни. Според нея от 00:00 часа на 18 март краткотрайно се не разрешава влизането на територията на България на жителите на Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Англия и Северна Ирландия. Към момента карантината е наложителна за хора, които се връщат от Китай, Южна Корея, Иран, Италия и Испания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР